<

домашно сирене

домашно сирене
13 май 2024

Млечните продукти са основна част от ежедневната диета за много от нас. Според принципите на здравословното хранене всеки ден трябва да посягаме преди всичко към киселото мляко, кефира или други ферментирали млечни продукти. Кашкавалът съдържа много калций (въпреки че някои растителни продукти не отстъпват в това отношение), а киселото мляко, суроватката или бялото обезмаслено сирене имат много протеини. Обикновено посягаме към различни форми на млечни продукти до няколко пъти на ден, така че си струва да помислим да ги приготвим у дома и да имаме думата какво ще се окаже в чиниите ни.

 

Най-доброто натурално кисело мляко
 
 
 
Най-простите млечни продукти, които можете да приготвите у дома, са киселото мляко с живи бактериални култури. За целта са ви необходими само подходящите закваски, качествено мляко (краве, козе или растително) и буркани. Използвайки уреда за кисело мляко в производствения процес, вие ще осигурите възпроизводими условия за растеж на бактериите от киселото мляко, което е особено важно, особено при приготвянето на по-трудно веган кисело мляко.
 
 
 
Трябва да потърсите и любимия си вкус и форма на домашно кисело мляко. Когато киселото мляко е готово, опитайте да добавите например малко ленено масло, сок от  плодове к, като морски зърнастец, плод нони (индийска черница) или нар, блендирани ягоди или други плодове, малко мед и суроватка ( за контрол на плътността на напитката). По този начин можете да предложите на вашето домакинство здравословно, сладко кисело мляко за пиене, привлекателно особено за децата, което не само ще бъде по-евтино от магазинните продукти от този тип, но и ще съдържа много по-малко нездравословна бяла захар.
 
Приготвяне на домашно сирене
 
Производството на домашно сирене не изисква много пари. Основните продукти, необходими за започване на приключението на производството на сирене - без да броим млякото, разбира се - са:
 
· Калциев хлорид (ако използвате мляко от магазина) и сирище за сирене (те са необходими за образуването на сирене в млякото),
 
· термометър за измерване на температурата на млякото,
 
· нож за сирене за нарязване на изварата,
 
· аксесоари за приготвяне на сирене, като пластмасови форми и фина цедка за оформяне на сирене.
 
Ако искате да се пробвате в приготвянето на кашкавали, зрели сирена, допълнително ще ви трябват подходящи бактерии, преса и кърпи за сирене, за да може узрялото сирене постепенно да се втвърди и да придобие „характер“.
 
За да сте сигурни, че съставките за приготвянето на любимото ви сирене са идеално подбрани, е добре да използвате калкулатор за приготвяне на сирене.
 
Органичните сирена, които в магазините са много по-скъпи от тези без етикет „био“, можете успешно да си приготвите и у дома, което наистина не е трудно. Всичко, което трябва да направите, е да купите мляко от биологични ферми и да добавите любимите си семена (включително смлени), като ленено, конопено или маково семе, към сместа със сирене. По този начин ще получите сирене с още по-високо съдържание на протеини и здравословни мазнини.
 
Ако не можете да консумирате краве мляко, използвайте козе или растително мляко за направата на сирене. Купените от магазина кози млечни продукти струват много повече от продуктите от краве мляко, но са много по-малко алергични. Веган киселото мляко е също толкова скъпо, което прави още по-изгодно да се произвежда у дома. Това е отличен начин за веганите да генерират ежедневни спестявания.
 
Какво е суроватка?
 
Един от основните странични продукти, които се получават по време на производството на млечни продукти, е суроватката. Основната му съставка е вода, освен това съдържа протеини, витамини от група В, мазнини и лактоза. За съжаление, в големи количества, той става опасен за околната среда, тъй като когато присъства в отпадъчните води и водата, той консумира почти целия кислород в резултат на протичащите биохимични процеси, които могат да променят състава на почвата, да нарушат пречистването и водни екосистеми. Затова суроватката си струва да се използва колкото е възможно повече в домашната кухня, за грижа за красотата, а от време на време и в малки дози дори в градината (наред с други неща, тя помага за борбата с вредителите по растенията).
 
Какво да направя от суроватка?
 
Ако вече правите домашно сирене, сигурно се чудите как най-добре да използвате суроватката. Суроватъчният протеин е изключително полезен в диетата, защото е лесен за смилане (освен ако някой няма непоносимост към лактоза или алергия към протеина на кравето мляко). Има благоприятен ефект върху чревната функция. Суроватката, използвана в кухнята, ще ви позволи да увеличите хранителната стойност на пайовете, палачинките и смутитата, които приготвяте. Киселата супа на суроватка е изключително вкусна, както и супата със суроватка. Трябва да опитате и рецепти за меденки и други сладкиши със суроватка. Суроватката може да се консумира и без добавки, особено в горещите дни ще бъде чудесна за утоляване на жаждата. Също така ще бъде идеално за приготвяне на домашен хляб.
 
Заключение
Въпреки че приготвянето на млечни продукти у дома изглежда сложно, то изисква само подготовка на малък технически опит. Домашното сирене и кисело мляко не само спестява пари и подобрява качеството на консумираните млечни продукти, но и демонстрира грижа за околната среда, тъй като определено намалява използването на пластмаса. Ето защо трябва да се опитате да преработите краве, козе или растително мляко в любимите си продукти, вкусни и здравословни

Малко култура(и) при приготвяне на преработено месо

Както всички знаем, домашното винаги е по-добро, тъй като домашните продукти се приготвят с оглед на вкусовите предпочитания и без ненужните химически добавки. В случай на домашно приготвено преработено месо това, което става важно, е въпросът колко дълго е техният срок на годност, ако ограничим съставките до необходимия минимум?

прочети още

Щипка за буркани -BROWIN

Безопасно и удобно готвене - благодарение на щипката ще избегнете изгаряне при изважданeто на буркани от гореща вода, напр. по време на пастьоризацията им

прочети още

Домашна Шунка

Наколко снимки на апетитна шунка направена от наша клиентка със закупен от нас Шунковар-1.5 кг. с кат. ном. 313115. Направила е шунка за първи път и както се вижда от снимките се е получило много добре.

прочети още