КУЛТУРА ЗА ''КАЧОТА'' ЗА 50 ЛИТРА МЛЯКО
СЪСТАВ: Strepococcus Thermophilus
Когато млякото падне до температура от 40 градуса, се добавят ензимите и се добавя течno сирище при температура от 36 градуса.
Изварата трябва да е готова след 18/20 минути.
Веднага щом млякото започне да се сгъстява, изрежете тази извара i я разделите на филийки, а след това на кубчета с дебелина , действайки много нежно и оставете да почине.
Тази извара се разбърква, без да се разчупва за около 5 минути и внимателно се отлага във формите.
Първото завъртане се извършва след 20 минути, второто завъртане след 50 минути.
След няколко часа се извършва по -нататъшно завъртане, осоляване на повърхностите с фина сол и сиренето се внася в клетката или до температура 10/12 градуса.
Сиренето е готово след 36 часа