За измерване на захарта и определяне на потенциалното съдържание на алкохол - ареометър, полезен за настройки за вино и бирена мъст. Обхват: 0-30 ° Blg. Устойчива на разбиване, удобна епруветка - пластмасовият цилиндър за течност има удобно, плоско дъно и никога няма да се счупи, което е предимство пред еквивалентите му от стъкло. Препоръчаните диапазони на концентрации са маркирани с цветове - скалата на ареометъра съдържа маркирани с цвят диапазони от концентрации на захар, подходящи за даден етап на ферментация. Измервателна епруветка с капачка - епруветката разполага с капачка, която предотвратява изплъзването на ареометъра, когато се носи или съхранява. Лесно измерване - устройството е изключително лесно за използване. Измерването се извършва директно. Термометър в центъра на ареометъра - благодарение на практически директния контакт със стената на ареометъра (върха на капиляра), той измерва температурата на течността без фалшификация. Глюкомер за вино е устройство, необходимо за бързо и точно определяне на количеството захар в една винопроизводителна партида или бирена мъст. Мащабиран в градуси на топка (° Blg) - 1 ° Blg съответства приблизително на 10 g захар в 1 L сок (мъст). Благодарение на двете му скали, вие също можете да планирате силата на вашето вино с негова помощ. Епруветката, в която се извършва измерването, е изработена от пластмаса, така че за разлика от стъклените си колеги, тя е нечуплива. За улеснение, скалата е цветно кодирана, за да покаже препоръчителните начални и крайни граници на концентрация на захар за мъст и пивна мъст - така че не се нуждаете от допълнителни изчисления или таблици: - кестенява област (22 - 25 ° Blg) - първоначална концентрация, десертно (сладко) вино - жълта област (15 - 22 ° Bg) - начална концентрация, трапезно вино (сухо) - кехлибарена площ (9 - 11 ° Bg) - начална концентрация, бира - зелена площ (0 - 2 ° Bg) - крайна концентрация, бира - червена зона (-2 - 0 ° Bg) - крайна концентрация, вино Глюкомерът е много лесен за използване. Достатъчно е да поставите ареометъра в епруветката и да го напълните с такова количество течност, че поплавъкът да плава свободно. Резултатът се отчита от скалата въз основа на горния менискус. Тъй като устройствата са калибрирани при 20 ° C, се препоръчва отчитането да се извършва при същата температура, което се улеснява от термометъра, поставен във виномера. Тъй като течността променя концентрацията си (молекулите се разширяват и свиват) под въздействието на температурата, измерването, направено при 20 ° C, ще бъде най -надеждното и прецизно. Как да използвам: За да извършите измерването, поставете ареометъра в епруветката и налейте течността без газови мехурчета и твърди частици. Количеството течност трябва да бъде такова, че поплавъкът в епруветката да плава свободно и да не докосва стените на контейнера. Концентрацията на захар се отчита според горния менискус на течността. След като направите измерването, изхвърлете течността - не я пийте. Планиране на силата на виното: 1 ° Blg е еквивалентно на приблизително 10 g захар в 1 L мъст. Добавянето на 1 кг захар увеличава обема на мъстта с 0,6 L, преди да започне ферментацията, нивото на захар в мъстта не трябва да надвишава 22 ° Blg! Да приемем, че показанията на глюкомера са били 16 ° Blg. Мъстът с такова съдържание на захар дава възможност за получаване на вино със съдържание на алкохол около 7,3%. За да се получи вино с 13% алкохолно съдържание, мъстта трябва да съдържа 260 g захар на литър. По този начин необходимото добавяне на захар би било 260 - 160 = 100 g/L. За да се изпълни условието да не се надвишава нивото на захар от мъст от 22 ° Blg, необходимото количество захар трябва да се добави на три равни порции: първата преди началото на ферментацията, а втората и третата на 7 -ия и 12 -ия ден от ферментацията , например. Тестване на бирена пивна мъст: Измерването на нивото на захар от бирена мъст се извършва по същия начин, както за партида вино. Комплектът включва: - пластмасова епруветка - щепсел за епруветка - ареометър с термометър Обхват: от 0 до 30 ° Blg.