За директна инокулация във ваната, характеризираща се с подобрявнане на вкуса, идеална за приготвяне на пресни сирена с "образуване на очи" (дупки от газ) като Grouvier, Emmental Eldamer. Културата има ниска киселинна активност по време на първия етап на ферментация. Тази култура трябва да се използва само в допълнение към друга култура - EM култура! Стартер под формата на прах (лиофилизат). Опаковката на винт за 100 л позволява многократно наливане на необходимата доза, затваряне и съхранение във фризера. Стартерната култура е устойчива на по-високи температури по време на транспортиране. Мезофилна култура, съставена от чист щам от: Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii Дозировка: 10 г за 100 л мляко Характеристики: Оптимална температура за растеж: 30 - 34 °C Максимална температура на нагряване: 37 °C Добив на газ: ++++ Протеолитична активност: ++ Ферментираща активност: +++ Толерантност към солта (изразена като 50% инхибиране): 2% NaCl