Иновативен димогенератор – за студено и топло/горещо опушване във всякакъв вид опушвални, за големи и малки опушвални – стоманени, дървени или тухлени.
Димогенератор за нуждите на любителите на домашно приготвени продукти за опушване, които търсят възможността да произвеждат вкусни и ароматни меса, риби или сирена - приготвени безкомпромисно и по-здравословни поради факта, че не съдържат ненужни химически добавки. Използването на генератора за дим осигурява отлично качество и ефективност на процеса на опушване. С този иновативен генератор на дим, студеното и топло/горещо пушене ще бъде ефективен и в същото време стилен начин за професионално пушене.
Генераторът може да се монтира в голяма и малка пушилня. Тестовете са проведени в камера за опушване с капацитет 300 L.
Универсален генератор за дим, изработен от неръждаема стомана, за всеки опушвач – този здрав и устойчив на атмосферни влияния генератор за дим може да се монтира към стоманена, дървена или тухлена пушална. Дължината на дюзата при този модел позволява използването на генератора за дим и за пушилни с дебелина на стената над 3 cm (макс. до 15 cm).
Иновативна, удължена дюза на генератор на дим – нейният дизайн с подходящо скосени краища, специална ъглова тръба и свързана помпа осигурява перфектно, равномерно издухване на дим в пушалната и висока ефективност с ниска консумация на стърготини за опушване. Дюзата се вкарва в пушалната под ъгъл, който увеличава потока на дим и спомага за минимизиране на натрупването на утайка, запушваща типичните тръби, докато дървесният чипс гори бавно.
Лесен монтаж и демонтаж - приложените конструктивни решения позволяват бързо и лесно свързване на генератора към опушвалната и подготовка за работа (както и демонтаж). В същото време се осигурява подходяща плътност на устройството по време на производството на дим.
Вместимо тяло (тръба) - позволява да се поставят приблизително 450 g дървесен чипс в генератора (8-12 калибър). Това количество дървесен чипс позволява да се опушва няколко часа, без да е необходимо да се добавят още дървесни стърготини.
Лесно почистване - димогенераторът може лесно да се разглоби и почисти, без да е необходимо да развивате основата му от камерата за пушене и без да използвате инструменти.
Ефективна електрическа помпа с регулиране на въздушния поток, която оптимизира ефективността на изгаряне на дървесен чипс - забравете за окачването на дървесен чипс! Благодарение на поставянето на помпата върху специална монтажна основа, вибрациите, генерирани от помпата, се прехвърлят директно към горивната камера, подобрявайки падането на дървени стърготини в процеса на отгряване. Ефективността на помпата може да се регулира с копче, регулирайки количеството дим според нуждите и обема на камерата за опушване.
Патентът на компанията Browin.
Генераторът на дим е произведен в Полша.
Генераторът може да се монтира от двете страни на опушвалната, в зависимост от нуждите.
Генераторът на дим е оборудван с електрическа помпа с мощност 5 W и капацитет 420 L / h. Можете да използвате помпата не само в процеса на пушене, но и в аквариуми. Също така ще бъде идеален за аериране на аквариуми с различен капацитет.
Добре обмисленият, патентован дизайн позволи комбинирането на малкия размер на генератора с висока ефективност и ниска консумация на дървесен чипс, както и възможността за регулиране на количеството дим, произведен с помощта на помпа - в съответствие с нуждите и капацитет на камерата за пушене. Димогенераторът е изработен от висококачествена неръждаема стомана, благодарение на което може да се използва за пушене при различни метеорологични условия. Корпусът (цилиндърът за зареждане) е затворен с дървен капак, който осигурява правилната циркулация на дима и предпазва дървесните стърготини в процеса на отгряване - включително срещу дъждовни капки. Дълъг маркуч (4 m) може да бъде нарязан на дължини, необходими за свързване на помпата към дюзата на генератора на дим.
Пълното пълнене на генератора позволява непрекъснато подаване на дим към пушилнята за около 3-4 часа, без да е необходимо добавяне на дървесни стърготини. За генератора на дим могат да се използват дървесни стърготини с различни градации, но ние препоръчваме дървесни стърготини със степен на раздробяване (калибър) 8-12 mm, което би позволило да се получи най-добрият ефект на дим вътре в камерата за опушване.
Използването на ефективната помпа и поставянето й върху подходящо удължената основа на генератора на дим позволява да се прехвърлят вибрациите от помпата към тялото на зареждащата камера, подобрявайки падането на дървесни стърготини в процеса на отгряване и повишавайки ефективността на опушването. Прецизната настройка на количеството генериран дим избягва свръхкиселинността на продуктите. Помпата се свързва с маркуч към специална тръба, интегрирана с дюзата, през която се впръсква въздух. Тръбата играе и конструктивна роля – тя влиза в разреза на основата, осигурявайки перфектна настройка на дюзата спрямо пушилнята и тялото на генератора.
Конструкцията на генератора за дим позволява лесен и бърз монтаж и демонтаж, както и много лесен за почистване. Устройството може лесно да се разглобява и почиства, без да е необходимо да се отвива основата му от камерата за опушване и без да се използват инструменти. Трябва само да издърпате дюзата от корпуса на генератора, да завъртите тялото на контейнера за зареждане и да го свалите от основата, към която е свързана стабилно с фиксатори и отвори в основата, поставени към тях. Това решение осигурява адекватна стегнатост, като в същото време стабилизира тялото в основата.
Отворите, разположени в долната част на тялото на генератора, позволяват лесно запалване на дървени стърготини и осигуряват подходящо снабдяване с кислород.
Преди да използвате генератора за дим, прочетете ръководството, включено в комплекта. Ръководството също така съдържа указания относно използването на помпата.
Почистване: Генераторът трябва да се почиства след всяко пушене, особено вътре, за да бъде напълно готов за следваща употреба и да се осигури правилен поток на дим. Не използвайте остри инструменти, които могат да повредят компонентите на устройството.
Елементи на комплекта:
дървен капак
цилиндър (зареждащо тяло) на генератора за дим от неръждаема стомана 304
електрическа помпа 5 W
дюза за генератор на дим с ъглова тръба
основа за монтаж от неръждаема стомана
комплект за свързване (тройник, силиконови маркучи)
шайба неръждаема стомана M8 - 4 бр.
винт неръждаема стомана M8x40 - 2 бр. (до дебелина на стената 3 см, при по-големи дебелини е необходимо да изберете подходящи винтове)
гайка неръждаема стомана M8 - 2 бр.
ръководство
опаковане на дървени стърготини
Размери на генератора за дим в сглобен вид:
височина: 334 мм
ширина: 152 мм
дължина: 435 мм
Съвет - кой метод на опушване да избера?
Методи за пушене:
студено пушене
топло/горещо пушене
опушване с печене (характерно за барбекюто).
Студено опушване: Обикновено се извършва при температура до 25⁰C и продължава от няколко часа до 14 дни. В зависимост от нуждите се използва подходящата плътност на дима. Скоростта на потока му обикновено трябва да бъде в рамките на 6-15 m/min. Този метод на опушване се използва главно за продукти, които се очаква да се съхраняват или зреят дълго време, тъй като димът прониква дълбоко в продукта и бавно го консервира. Пушените меса, подложени на този метод на обработка, се изсушават равномерно. Студеното опушване също дава голям ефект при дългосрочно отлежаване.
Топло/горещо опушване: Това е въздействие върху продукта с дим над 25⁰C. Има две установени горни температурни граници - опушване до ок. 45⁰C се нарича топло опушване, а до 60⁰C горещо опушване. В случай на горещо пушене, продуктите могат да се пекат в самата камера за пушене, като се повиши температурата в камерата за пушене до 80-90⁰C.
Опушване с печене: При печене генераторът на дим може да се изключи и продуктът да се третира само с температура.
Независимо кой вид пушене изберете, не забравяйте, че това е крайният процес, а основата е правилната подготовка на продуктите за пушене и тяхното много добро изсушаване преди пушене (или сушенето им в пушилнята като опция). Това е ключов етап, който влияе положително върху качеството на пушените меса и предотвратява тяхното подкисляване.