Синя метличина, ядливо цвете – свойства и приложение в кухнята. Дренката, известна още като волошка, василек, боровинка или метличина, е едно от най-красивите и характерни растения от семейство Сложноцветни. Освен чара си, той има и много ценни свойства, които го правят популярна съставка в кухнята и в природната медицина. Сините му цветове не само придават естетика на градината, но могат да се използват и като ядливи цветя. Дренката често се използва заради противовъзпалителните си свойства. Използва се в природната медицина от векове поради леките си противовъзпалителни и диуретични свойства. Дренката също е естествена боя, която се използва от векове за производството на синя боя, използвана за боядисване на вълна. Дренката е и съставка на козметиката за грижа - метличината успокоява симптомите на пърхот, акне и съдова кожа. Това обаче не е всичко, което можете да получите от метличина. Цветовете му също имат деликатен, леко орехов аромат, който придава уникален вкус на ястията. Ядливите цветя от метличина могат да се добавят към салати, десерти, напитки и дори печива, за да им придадат уникален характер и естетика. Листенцата от дренки са годни за консумация, наситеният им кобалтов цвят ще разнообрази ястия като торти, десерти, салати и лимонада. Чаят от метличина е друг начин да използвате тези красиви цветя в кухнята. Добавянето на сушени цветя от метличина към чая, особено любимите сортове като чай Earl Grey, не само им придава уникален вкус, но и прави напитката по-ароматна и приятна за небцето. Също така си струва да се подчертае, че използването на синя метличина в кухнята е безопасно, при условие че използваме само цветя. Други части на растението, като листа и корени, могат да бъдат токсични и неподходящи за консумация. В обобщение, метличината е растение с много ценни свойства и приложения. Сините му цветове не само придават естетика на градината, но могат да се използват и като ядливи цветя. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, деликатен аромат и възможността да се добавя към чайове или ястия, метличината е уникална кулинарна съставка, която радва както небцето, така и сетивата. Дренка - красиво цвете с уникални свойства и рецепта за ястие Дренката, известна още като метличина, е цвете с изключителна красота, което не само радва със синия си цвят, но има и много полезни свойства за здравето. Ако сте любопитни как да използвате това цвете в кухнята, имам проста рецепта за вкусна и освежаваща напитка - лимонада от дренки. Рецепта за лимонада от метличина: съставки: 1 шепа свежи цветове от метличина 2 лимона 4-5 супени лъжици захар или друг подсладител (по желание) 1 литър газирана или обикновена вода няколко кубчета лед резенчета лимон и няколко цвята метличина за украса Инструкции: Съберете свежи цветя от метличина. Уверете се, че са чисти и без пестициди. Измийте добре цветята и ги подсушете внимателно. В голяма купа смесете сока от два лимона и захарта (ако използвате подсладител, добавете го тук). Бъркайте, докато захарта се разтвори. Добавете свежи цветя от метличина в купа и внимателно ги натрошете с преса за картофи, за да освободят вкуса и аромата си. След това налейте газирана или негазирана вода в купата и разбъркайте внимателно, за да се смесят съставките. Добавете няколко кубчета лед и отново разбъркайте добре. Разсипете лимонадата от метличина в чаши и отгоре украсете с резенчета лимон и няколко цвята метличина. Вашата освежаваща лимонада от метличина е готова за сервиране! Можете да се насладите на деликатния му вкус и аромат, както и да извлечете ползите за здравето от метличина. Струва си да се подчертае, че преди да консумирате всяко ядливо растение, включително метличина, е важно да се уверите, че е събрано от безопасно и чисто място и че не е токсично. Ако не сте сигурни дали дадено цвете е безопасно за ядене, винаги се консултирайте с ботанически специалист или специалист по хранене. Открийте вкуса и аромата на метличината, като я добавите към вашите кулинарни експерименти. Лимонадата от дренки е само едно от многото възможни приложения на това уникално цвете в кухнята. Начин на употреба: 1-2 чаени лъжички от люспите се заливат с чаша вряща вода. Захлупено за 10 минути. Състав: сушена метличина Страна на произход: Албания