Ксантанова гума 100 гр.
- Марка: AGNEX
- Кат. номер: AG193
Ксантанова гума - универсално уплътняващо и стабилизиращо вещество Ксантановата гума (E415) е кремав цвят на прах, наричан още ксантан, вещество с уникални свойства, което се използва широко в хранителната, козметичната и много други области. Получава се в процеса на ферментация на захарта с участието на бактерията Xanthomonas campestris. Основната му характеристика е способността да създава вискозитет, което го прави незаменим при производството на храни, особено на безглутенов хляб и бебешка храна. Свойствата на гумата ксантан й позволяват да сгъстява и стабилизира различни хранителни продукти. Благодарение на това храната с добавка на ксантанова гума има по-добра консистенция и запазва сетивните си свойства по-дълго. Използва се при производството на желета, сосове, горчица и много други пакетирани хранителни продукти. Ксантановата гума също е устойчива на високи температури и алкални разтвори, което я прави отличен сгъстител за индустриални приложения. Неговите емулгиращи свойства позволяват поддържане на еднаква консистенция на продуктите, особено тези, съдържащи мазнини. Струва си да се отбележи, че ксантанова гума е хранително вещество, което е безопасно за здравето. Той няма вредни свойства и често се използва в хранителната промишленост. Неговата наличност и широка употреба го правят основна съставка на много хранителни продукти. Не само в хранително-вкусовата промишленост се използва ксантанова гума – тя се използва и в козметиката за сгъстяване и стабилизиране на емулсии и осигуряване на подходяща консистенция на продуктите. Затова си струва да обърнем внимание на присъствието му върху етикета на продукта, особено ако искаме да запазим специфичните свойства на козметиката. Ксантановата гума играе важна роля в хранително-вкусовата и козметичната промишленост като сгъстяващо и стабилизиращо вещество. Свойствата му го правят незаменим при производството на много продукти, осигурявайки тяхната подходяща консистенция и дълготрайност. Безопасна и универсална, ксантанова гума се използва в различни области, подпомагайки производството на висококачествени продукти. Технологична функция: сгъстител, желиращ агент, стабилизатор, носител. Ксантановата гума е хидроколоид, който се разтваря слабо. Разтваря се при концентрация от 0,5%, но по-високите концентрации изискват правилно смесване и време. Когато суровината се излее във вода, тя образува бучки, които се хидратират след известно време. Страна на произход: Китай