Черен ориз - здравословни свойства и приложения Черният ориз, известен също като черен жасминов ориз, също лилав ориз, забранен ориз или индонезийски черен ориз, е разновидност на ориз с интензивен, наситен цвят и леко орехов вкус. Той е алтернатива на традиционния бял ориз и става все по-популярен поради уникалните си здравословни свойства. Черен ориз, кралят на ориза Черният ориз е богат на хранителни вещества като фибри, витамин Е и антоцианини, които са мощни антиоксиданти. Проучванията показват, че черният ориз има по-високо съдържание на антоцианин в сравнение с други сортове ориз. Антоцианините помагат в борбата с оксидативния стрес в тялото, като забавят процеса на стареене и предпазват клетките от увреждане. Ползите за здравето от черния ориз са впечатляващи. Благодарение на високото си съдържание на фибри, помага за регулиране на чревната перисталтика, предотвратява запек и поддържа здравето на храносмилателната система. Черният ориз също помага за намаляване на нивата на холестерола в кръвта, което е от полза за здравето на сърцето и предотвратява сърдечно-съдови заболявания. Друг важен аспект на черния ориз е способността му да предпазва от диабет. Поради ниския си гликемичен индекс, черният ориз води до по-бавно усвояване на глюкозата, което спомага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар. Редовното ядене на черен ориз може да бъде полезно за хора с диабет или при риск от развитие на това заболяване. Черният ориз върви перфектно с различни ястия, добавяйки не само уникален вкус и текстура, но и ползи за здравето. Може да се готви и използва като добавка към салати, уок ястия, рибни и морски дарове, супи и основни ястия. В тайландската и индонезийската кухня черният ориз често се използва в традиционните рецепти, придавайки на ястията не само красив цвят, но и уникален вкус. За да обобщим, черният ориз е изключително ценна съставка, която предлага много ползи за здравето. Високото му съдържание на хранителни вещества, антиоксидантни свойства и способността му да предотвратява сърдечно-съдови заболявания и диабет го правят привлекателен избор за хора, които търсят здравословна и балансирана диета. Не се колебайте да си купите черен ориз и да го включите в менюто си, за да се насладите на неговия вкус и ползи за здравето. Как се готви черен ориз? Леко лепкав ориз: Изплакнете оризовите зърна с топла вода. След това оризовите зърна се заливат със студена, подсолена вода (водата трябва да е 2 пъти колкото ориза). Варете ориза на слаб огън 30-40 минути под капак (до омекване), като разбърквате на всеки няколко минути, за да не залепне за съда. Насипен ориз: За да получите насипен ориз, изплакнете оризовото зърно два пъти в студена вода преди готвене и след това добавете ориза към врящата вода. Сварете ориза, докато омекне (около 25 минути) и след това изплакнете сварения ориз с топла вода. Състав: черен ориз. Страна на произход: Тайланд Таблица на хранителната стойност на 100 g продукт: Хранителна стойност: 100 гр Енергийна стойност 1500 kJ/ 354 kcal Мазнини: 3,2 g - наситени мастни киселини 0,8 гр Въглехидрати: 72 g - захари 0,7 гр Фибри 3,1 g Протеин 7,7 g сол 0 гр