Калциев хлорид 100 гр.
- Марка: AGNEX
- Кат. номер: AG83
Калциев хлорид - универсално приложение в хранително-вкусовата промишленост и извън нея
Калциевият хлорид E509 ( CaCl 2 ) е химическо съединение, което играе важна роля в много области, включително хранително-вкусовата промишленост , медицината и като пътна сол . Неговите свойства допринасят за осигуряване на подходящи нива на калций в организма, като по този начин елиминират проблемите, свързани с дефицита на този елемент.
Дефицитът на калций може да доведе до различни здравословни проблеми, като контрактилитет на набраздените мускули и сърдечни гликозиди. Калциевият хлорид е предавател на вътреклетъчна информация, което позволява правилното функциониране на нервната проводимост и кръвоносните съдове.
Калциевият хлорид се използва широко в хранително-вкусовата промишленост. Добавя се към млечни продукти като сирене и кисело мляко, за да ги предпази от разваляне чрез инхибиране на растежа на микроорганизми . Добавянето на калциев хлорид също позволява на храната да поддържа по-добре формата и структурата си , например в случая на кашкавал.
илюстративна снимка.
Въпреки това, моля, не забравяйте, че употребата на калциев хлорид може да бъде свързана с някои странични ефекти. Дългосрочната консумация или прекомерната доза може да доведе до зачервяване на кожата, възпалено гърло или други алергични реакции. Затова винаги следвайте препоръките за дозиране и се консултирайте с Вашия лекар или диетолог.
Освен в хранително-вкусовата промишленост, калциевият хлорид се използва в различни други области. Изсушаващите му свойства означават, че често се използва за дехидратиране и изсушаване на газове. Използва се и в химически синтези, където действа като катализатор или реакционен субстрат.
През зимата калциевият хлорид обикновено се използва като пътна сол . Ефективно средство за борба със заледяване и предотвратяване образуването на лед по пътните настилки. Работи бързо и ефективно, като осигурява безопасност при шофиране в трудни метеорологични условия.
За да обобщим, калциевият хлорид е химическо съединение с много приложения, както в кухнята, така и в други области. Разтворите му намират приложение в хранително-вкусовата промишленост, като осигуряват защита срещу разваляне на продуктите и подобряват техните структурни свойства. Калциевият хлорид също играе важна роля в нервната проводимост, изсушаването на газове и химическия синтез. Не забравяйте обаче, че употребата му изисква повишено внимание поради възможни странични ефекти. Винаги се консултирайте с професионалист, преди да започнете каквато и да е терапия или да използвате химикали.
Технологична функция: регулатор на киселинността, стабилизатор, носител, емулгираща сол, свързващо вещество.
Калциевият хлорид е отличен източник на калциеви йони. Използва се за пречистване на водата и регулиране на нейната твърдост при варене на бира. Най-често се използва за производство на сирене и млечни продукти. Втвърдява текстурата на плодовете и зеленчуците в консерви. Използва се и в хлебопекарната и сладкарската промишленост.
Калциев хлорид, използван в молекулярната гастрономия за приготвяне на хайвер (пелетиране). Хранителен дихидрат 77%.
2 грама на всеки 10 л. мляко
Страна на произход: Швеция/Финландия