Какао на зърна 200 гр.
- Марка: AGNEX
- Кат. номер: AG226
Какаовите зърна са сурови плодове (наричани още ядки) на какаовото дърво, дърво, произхождащо от тропическите гори на Южна Америка. В момента какаото се отглежда и в някои региони на Африка и Азия. Какаовите зърна се причисляват към т.нар Суперхрани, т.е. непреработени продукти, които имат благоприятен ефект върху нашето тяло. Както в индустриален мащаб, така и за домашна употреба, какаовите зърна, какаовото масло и шоколадът се произвеждат от какаови зърна. Суровите какаови зърна са подходящи като добавка към десерти, шоколадова глазура, шоколад или кафе.
Пресните какаови зърна са меки, горчиви, безвкусни и заобиколени от пулп. За да придадат на зърната правилната миризма, цвят и вкус, те се ферментират. Това е най-важният етап от производството на висококачествено зърно. Ферментацията кара зърното да загуби способността си да покълва, намалява горчивината и развива началото на типичния какаов аромат. След ферментация зърното съдържа до 60% вода и след това се суши, естествено на слънце или изкуствено. След изсушаване съдържанието на вода пада до 5-7%, а химическите промени, настъпили в зърното по време на ферментацията, се консолидират.
По този начин се създават сурови какаови зърна със специфичен аромат, който се състои от няколкостотин различни съединения.
Как да използвате:
Суровите какаови зърна могат да се използват за приготвяне на чаша ароматно какао, истински домашен шоколад или да се консумират без никаква обработка като естествена и здравословна закуска.
Страна на произход: Перу/Венецуела/Еквадор/Мадагаскар
внимание!
Ферментиралите какаови зърна имат естествено бяло покритие и специфична миризма. Това не е резултат от разваляне или мухъл, а естествено явление. Поради гореизложеното рекламации не се приемат.