<
ПОДПРАВКИ

ПОДПРАВКИ

виж продукти

Кала Намак черна сол фина 500 гр.

  • Марка: AGNEX
  • Кат. номер: AG740
3,80 лв. / 1,94 €
Моля, изберете:

Какво е сол Кала Намак?

Хималайската черна сол, известна още като  Кала Намак , е традиционна подправка с много характерен мирис, широко използвана в кухнята на южноазиатските страни (например Бангладеш, Индия, Непал, Пакистан). Поради високото си съдържание на сяра, тя се характеризира с интензивен  яйчен аромат . В индийската кухня често се използва като добавка към смеси от подправки (напр. Чаат Масала), дипове (Райтас) и люти сосове, пикантни закуски и дори плодове.

 

Как се прави сол Кала Намак?

Черната индийска сол (Кала Намак) се произвежда от розова хималайска сол. Хималайската сол се подлага на термична обработка над 800°C, като по време на печенето се добавят дървени въглища, кора от дърво амла с плодове и пепел кхар. В резултат на високата температура протича химическа реакция, при която се образува натриев сулфид, който е отговорен за характерния интензивен мирис, подобен на яйце. Полученият по този начин продукт се смила или разбива на малки кристали.

Аромат на яйца, ценен от веганите

Кала Намак  (хималайска черна сол) е  ценена от веганите  заради характерния си аромат. Когато се добави към ястията, „черната сол“ имитира вкуса на варено яйце. Хората, които са елиминирали напълно животинските продукти от диетата си, често използват сол, за да подправят тофуто, което води до ястие, наподобяващо яйчена салата. Има много различни рецепти, използващи сол Кала Намак, включително нахут. Сварена за кратко във вода с добавена сол Кала Намак, след което разбъркана, тя се превръща във вкусна паста без яйца.  Солта е много ефикасна . Само няколко кристалчета са достатъчни, за да придадат на ястието яйчен вкус. 

 

Страна на произход:  Пакистан

  • сол без примеси на други видове сол
  • натурален продукт (без антислепващи агенти, нейодиран) и следователно може да варира в нюанс - което е естествено и неизбежно, в зависимост от находищата на сол и дълбочината на нейния добив

 

Химичен състав: 

Кала Намак се състои главно от натриев хлорид (NaCl), който е до 98% и следи от натриев сулфат.

Натриевият хлорид (известен като готварска сол) придава солен вкус, докато железният сулфид добавя розов цвят. Съдържащите се в продукта серни съединения са отговорни за леко горчивия вкус, докато сероводорода придава характерен интензивен яйчен аромат.

други водоразтворими вещества - 0,6%
други водонеразтворими вещества - 1,4%

Подобни продукти

Ревюта

( )

Оценете

Кала Намак черна сол фина 500 гр.

Вашата оценка

Грешка при изпращане на оценката.

Все още няма ревюта за този продукт
Добави Ревю

Вашето ревю беше изпратено успешно!

Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!