Стъклена дамаджана с тясно гърло направена за ферментация на вино, бира, мед, инфузии. Дамаджаната е в плетена кошница, което прави външния и вид много привлекателен. Препоръчва се особено за хора, които ценят естественото и класическото. Характеристика Стъклото, от което са направени дамаджаните е натриево стъкло с всички одобрения, позволяващи контакт с храна. Употреба: Дамаджаните не трябва да се мият в гореща вода или да се подлагат на резки термични промени (прехвърляне от студена в топла среда), твърде високата температура може да повреди стъклото. Препоръчва се да се измиват в хладка вода с добавка на дезинфектанти, например калиев метабисулфит. Предимството на стъклените дамаджани е тяхната висока плътност и възможността за "наблюдение" на процеса на ферментация. От практическа гледна точка се препоръчва да се извърши първата ферментация в контейнер за ферментация, а след това - след първото изливане и изстискване на плодовете - по-нататъшна ферментация в стъклена дамаджана.