Селитра/ Калиев нитрат - за говеждо, свинско, телешко. Пропорция за 5 кг месо: Към 2,5 литра вода добавете 1 лъжица млян пипер, 2 лъжици риган, 2 дафинови листа, 5 зърна бахар, 12 гранули хвойна, малко карамфил, стрък от мащерка (може да се използва и готова билкова смес за месо). Варете 10 минути. След охлаждане на продукта добавете 10 g селитрата/калиев нитрат (половината пакет), 20-40 dkg сол, лъжица захар. Всичко се смесва внимателно. За шпиковане на месото със спринцовка (игла с дебелина 1 мм), поставете около 100 ml от продукта на редовни интервали в парчето. Месото трябва да се постави в подходящ съд и се напълни с останалата част от продукта (месото трябва да е изцяло с залято) ).Престоява около 7-9 дни при температура около 4C - 8C. Месото трябва да се обръща на всеки 2-3 дни. След това месото може да се вари, пуши, пече . Състав: -Количеството от 20g за 10 kg месо, 1. СПЕЦИФИКАЦИЯ Селитра/ Калиев нитрат - азотен калий (KNO3), E 252 за месо по традиционен начин. Запазва цвета на месото, подобрява неговия вкус, аромат, играе ролята на антиоксидант и предотвратява хранителни отравания, повишава дълготрайноста.
Изпозване чрез марината и инжектиране в месото до 2 грама на 1 кг. месо.