• Незаменим за производството на домашно обработено месо - селитрата е основна добавка при втвърдяването/изсушаването на месо, особено свинско, говеждо или телешко месо. • Здравословно и безопасно втвърдяване - селитрата не съдържа нитрити, присъстващи в втвърдяващите соли, благодарение на които приготвянето на домашно приготвени месни ястия е още по-здравословно • Ефективна опаковка - 100 г калиева селитра е достатъчна за втвърдяване/изсушаването на 50 кг месо. • Още по-добри домашни месни продукти - използването на селитра за втвърдяване на месото гарантира, че тя запазва своя вкусен розов цвят както отличен вкус и чудесен аромат. • Безопасно и здравословно съхранение - силната бактериостатична и бактерицидна активност на селитрата позволява да се предпазят домашните продукти срещу бактериален растеж и филм, без да се прибягва до химически добавки. Калиевата селитра, известна също като калиев нитрат (KNO3), е безцветна сол (E 252), използвана при традиционните методи за втвърдяване на месо. След солта калиевата селитра е най-важната добавка, използвана за втвърдяване на месо (особено свинско, говеждо и телешко), като осигурява не само удължаване на срока на годност, но и запазване на розовия цвят на месото. Използването на калиева селитра по време на втвърдяването/изсушаване осигурява: - запазване на розовия цвят на месото (солта, когато се използва самостоятелно, променя естествения цвят на месото до бежово-сиво) - положително въздействие върху вкуса на месото, - силно бактериостатично и бактерицидно активност (особено по отношение на тези, които произвеждат ботулинов токсин), - термичната обработка (готвене на шунка), през която месните продукти преминават, убива бактериите, но не унищожава техните ендоспори - това е „задачата” на селитрата. Месо, втвърдено с помощта на селитра, не проявява никакви тенденции да се покрива от лигавица (не става "лигаво"). Нетно тегло: 100 г. По-здравословно втвърдяване! Приложението на селитрата, която съдържа само нитратни йони, е по-здравословно и безопасно в сравнение с смесите , предлагани на пазара, които съдържат нитрити, които могат да станат опасни за нашето здраве в случай на дори леко предозиране. Освен нитритите, това, което също е опасно, са нитрозамините, съединенията, образувани при нагряване на месото, в резултат на реакции между нитрати и амини. Тези съединения могат да бъдат канцерогенни. Втвърдяването с калиева селитра отнема 2 дни по-дълго от това, при което се използват нитрити, но е определено по-здравословно и по-безопасно! Пропорции за 5 кг месо: Добавете 1 чаена лъжичка смлян пипер, 2 чаени лъжички майорана, 2 дафинови листа, 5 зърна бахар, 12 хвойнови плодове, малко карамфил, щипка кориандър и мащерка към 2,5 л вода (можете да използвате и готова смес от билки за втвърдяване). Варете всичко за 10 минути. След като маринатата се охлади, добавете 10 g калиев нитрат/селитра , 200-400 g сол и чаена лъжичка захар. Разбъркайте всичко добре. С помощта на спринцовка с игла с дебелина 1 mm инжектирайте месото с около 100 ml марината наравни интервали във вътрешността на месото. Поставете месото плътно в каменна посуда или емайлирана тенджера и го залейте с останалата марината (месото трябва да бъде напълно потопено). Втвърдявайте месото в продължение на 7-9 дни при температура 4-8 ° C, обръщайки месото на всеки 2-3 дни. Втвърденото месо може да се готви, пуши, пече или пече на скара.
Изпозване чрез марината и инжектиране в месото до 2 грама на 1 кг. месо.