Приготвяте ли месо вкъщи? Правилният им вкус, външен вид и трайност ще си осигурите с помощта на калиев нитрат за втвърдяване.
Незаменима при производството на домашно преработено месо - наред с кухненската сол, селитрата е основна добавка при сушене на месо, особено свинско, говеждо или телешко.
Здравословно и безопасно консервиране - селитрата не съдържа нитрити, присъстващи в консервационните соли, благодарение на което приготвянето на домашни месни ястия е още по-здравословно
Ефективна опаковка - 100 г калиева селитра са достатъчни за сушене на 33 кг месо (при мариноване).
Още по-добри домашно приготвени месни продукти - използването на селитра за сушене на месото гарантира, че то запазва розовия си цвят, както и отличния вкус и аромат.
Безопасно и здравословно консервиране - силната бактериостатична и бактерицидна активност на селитрата позволява защита на домашните продукти от бактериален растеж и филм, без да се прибягва до химически добавки.
Калиевата селитра, известна още като калиев нитрат (KNO3), е безцветна кристална сол (E 252), използвана в традиционните методи за сушене на месо. Освен кухненската сол, селитрата е най-важната добавка, използвана за сушене на месо (особено свинско, говеждо и телешко), като осигурява не само удължаване на срока на годност, но и запазване на розовия цвят на месото.
Използването на калиева селитра по време на втвърдяване гарантира:
- запазване на розовия цвят на месото (кухненската сол, използвана самостоятелно, променя естествения цвят на месото в бежово-сив)
- положително влияние върху вкуса на месото,
- силно бактериостатично и бактерицидно действие (особено по отношение на тези, които произвеждат ботулинов токсин),
- термичната обработка (варене на шунка), на която са подложени месните продукти, убива бактериите в тях, но не унищожава техните ендоспори - това е "задачата" на селитрата.
- месото, сушено със селитра, не проявява склонност да се покрива със слузест филм (не става „слузест“).
Нетно тегло: 100 гр.
По-здравословно лечение = по-здрави вие!
Прилагането на калиева селитра, която съдържа само нитратни йони, е по-здравословно и по-безопасно в сравнение с наличните на пазара лечебни смеси, които съдържат нитрити, които дори при леко предозиране могат да станат опасни за здравето ни. Освен нитритите опасни са и нитрозамините, съединенията, образувани при нагряване на месото, в резултат на реакциите между нитрати и амини. Тези съединения могат да бъдат канцерогенни. Втвърдяването с калиева селитра отнема 2 дни повече от това с нитрити, но определено е по-здравословно и безопасно!
Рецепта за 1 кг шунка:
Съставки за саламура: 1 L студена вода, 3 g калиев нитрат, 4 g захар, 62 g сол.
Пригответе марината за сушене от горните съставки и напръскайте равномерно шунката със саламура (приблизително 60-70 ml саламура/1 kg месо). Поставете шунката в останалата марината , като се уверите, че е напълно покрита. Ако това не е така, пригответе допълнителна саламура от сол и вода. Поставете шунката в марината, напр. върху чиния, за да не се надигне шунката от маринатата.
Добавете любимите си билки към маринатата (не забравяйте първо да ги попарите).
Поставете готовото месо в хладилника, където ще се втвърди при 4 - 8°C за 10-14 дни.
Препоръчваме да обръщате месото на всеки 2-3 дни по време на процеса.
След сушене извадете месото от течността за сушене, подсушете го с хартиена кърпа и, ако е необходимо, го поставете в мрежа.
Закачете шунката да изсъхне на проветриво място.
Сушеното месо може да бъде варено, пушено, печено или на скара.
съставки:
Калиев нитрат, антислепващ агент, магнезиев хидроксикарбонат.
Забележка:
Пакет от 100 гр. е достатъчен за 33 кг месо при мариноване.
Съхранявайте на сухо, хладно и сенчесто място.
Продуктът не е подходящ за директна консумация.
Най-добре да се консумира преди изтичане на срока на годност. .