Кокосовият активен въглен е специално произведен, за да хармонизира (коригира) вкуса и мириса на питейна вода и спиртни напитки. Той е под формата на гранули и е високоефективен абсорбент на много вещества, които влияят неблагоприятно на вкуса и аромата на дестилатите. Неговите уникални свойства да абсорбират нежелани органични съединения се дължат на силно порестата структура, получена в резултат на специална термична обработка на кокосовите черупки и действието на парата. Най-важните параметри при оценка на полезността на активния въглен са гранулирането и йодното число. Йодното число показва абсорбционния капацитет на въглерода - колкото по-висок е абсорбционният капацитет на йодния разтвор върху даден въглен, толкова по-голям е обемът на порите и повече място за примеси, а оттам - по-добрият абсорбционен капацитет на примесите от течността, като : цвят, съединения, влияещи на вкуса и аромата, обикновено органични съединения (TOC) и хлорни съединения. Кокосовият въглен се характеризира с ниско съдържание на пепел, което означава, че той не се отделя (или се отделя в много малка степен), т.нар. TDS Основни характеристики: • 0,46 кг тегло • Гранулиране 0,6 - 2,36 мм • Йодна стойност> 900 mg / g • Съдържание на пепел <3% • За 20 литра алкохол • Мек вкус, без аромат на дрожди